Institutet för Vardagsnära Upplevelser


It’s fukt
19 januari, 2014, 1:54 e m
Filed under: Bonjour tristesse | Etiketter: , ,

I  forntiden levde människorna utan kök. Man var jägare och samlare. Man jagade mammut och klubbade gnu, vad man samlade på är mer oklart. När jag var lite samlade jag på kapsyler, men det gjorde inte forntidsmänniskorna. De kan ha samlat på stenar, eller vackra löv. Men utvecklingen gick frammåt (vilket ju ligger i ordet utveckling), och istället för att hålla till godo med lägereldar byggde man hus med kök.

I detta lyckliga kökens tidevarv levde jag fram till förra veckan. Dessvärre visade det sig då att diskmaskinen (kanske hade den blivit en smula till åren?) drabbats av inkontinens och i smyg småskvätt vatten under skåp och lådor. Oklart hur länge den lömska hushållsmaskinen pinkat revir under köksinredningen, men tydligen var hela golvet genomfuktigt. Plötsligt svärmade lägenheten av hanterverkare, och vips var både golv, skåp och bänkar, liksom möjligheten att laga mat, borta.
Den dietära krisen var ett faktum. Yoghurten i kylskåpet tog snabbt slut, och frågan väcktes vad man egentligen ska leva av när man berövats sina möjligheter att röra ihop en fiskaladåb eller  annan adekvat föda.

Historiker, och ledarskribenter, säger ofta att man bör lära av historien, och det är det jag försöker göra nu. Vad kan de gamla jägar- och samlarsamhällena lära mig om hur man klarar sig utan kök?
Sedan jag till frukost slukat det sista av drottningsylten har jag suttit vid fönstret och spanat efter något att jaga eller samla. Det ser inte ut att finnas mycket att samla förutom snö, och jag tvivlar på att en snösamling skulle vara till stor hjälp här.
Efter att ha läst DN förstår jag dessutom att det nog ligger i min natur som man att jaga snarare än samla. Men även om klimatet här tycks mammutvänligt har jag inte sett några. Ej heller gnu. Jag har sett ett tvåbent djur röra sig fram längs gatan, men det såg magert ut, troligen inte värt besväret. På hustaket mittemot sitter en svart fågel, men jag är ärligt talat tveksam till om jag ska börja samla på sådana, och om jag – i mitt av svält försvagade tillstånd – faktiskt skulle kunna övermanna den.

Framtiden känns osäker, att få uppleva morgondagen en from förhoppning snarare än en självklarhet. Kanske finner jag på något sätt att fånga föda, kanske blir detta slutet för Institutet för Vardagsnära Upplevelser?
Fortsättning följer.

.


8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Vi har ju en ganska stor blomsamling av varierat slag som vi kan festa på så vi klarar oss nog (ett tag). Doktor Westerlund till middag kanske?

Kommentar av Knyttet

Varför inte. I en sådan här situtation är jag inte främmande ens för kannibalism. Inte ens på kannibalism av en kollega faktiskt.

Kommentar av ordsallad

Passa på och kör 5:2 dieten fullt ut som 7 dars diet.

Kommentar av Antonia

Dvs 7:0-dieten…
(Där man kan se det som att 7 är antalet veckodagar som blir extremt plågsamma, och 0 är antalet år som man överlever dieten om man är strikt med att hålla den.)

Kommentar av ordsallad

Du förstod det perfekt med en gång :)

Kommentar av Antonia

Ack dessa nya tider. Brukade husgeråden pinka in revir på det där viset under mammutjägarnas dagar? Troligen inte. Jag gissar att du nu bittert ångrar att du inte nappade på erbjudandet om att ta över vårt akvarium. Då hade du kunnat både jaga och samla. Säkert tillräckligt för en liten aladåb. Men nu är det som det är. Du får skicka en röksignal om svälten blir för svår, så ska vi överväga att dela vårt senaste byte.

Kommentar av Lugn. Det ordnar sig.

Ja, den som ändå haft ett akvarium att jaga och samla i, jag skulle känt mig lite som Gollum tror jag. Han är inte en förebild på så många sätt, men fiska – det kan han.
Än så länge håller vi hur som helst ut, men spana efter röksignaler från nordväst frammåt slutet av veckan…

Kommentar av ordsallad

Gollum, den gamla hedersknyffeln.

Jag ska hålla utkik.

Kommentar av Lugn. Det ordnar sig.
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: