Institutet för Vardagsnära Upplevelser


Mein Buch der hat drei Ecken
25 december, 2008, 4:25 e m
Filed under: Kulturkoftan | Etiketter: , , ,

Jag har varit med om en del sen i höstas.
Jag har suttit i ett träd vid östkusten (i USA) och tittat på ruiner, promenerat och fått foten uppskuren. Jag har bott i en amerikansk förortsvilla med två barn, varit olycklig, och lärt mig varför svenskar är oroliga trygghetsnarkomaner i somligas ögon. Jag har sett en gammal rättspsykiatrisk anläggning på en ö utanför Boston, till och med varit en smula psykotisk själv. Jag har blivit plågad av en sadistisk katt, varit bittert nostalgisk och tänkt på sham, blivit missförstådd i Italien och blivit bestulen på en resväska i Hong Kong.

Jag har varit i ett fängelse i Algeriet, bevittnat en begravning, ett mord och en märklig rättegång som följde på det. Jag har bevittnat märkliga experiment med likdelar och funderat på vilka svårigheter människor har att hantera konsekvenserna av sitt eget handlande och deras vilja att fly från dem.. Och så har jag blivit trött i ögonen.
 

 

Jag har läst en del böcker alltså. (Vilka kan det vara? 5 poäng per rätt svar…)
I verkligheten däremot har jag inte hunnit med så mycket, i alla fall inte saker som ser särskilt dramatiska eller spännande ut när man skriver ned dem. Men jag gillar ju att läsa.
Egentligen skulle jag vilja tvinga (under hot om så krävs) mina vänner att läsa samma böcker som jag. Det är så mycket roligare att prata med någon om boken efteråt, om man har tolkat den på samma sätt, tänkt på samma saker, uppskattat samma delar. Läste en kurs förra terminen där det ingick att läsa några romaner och sedan diskutera dem på seminarier, var riktigt kul. Vi får se om jag (med eller utan hot) försöker skrapa ihop en privat seminariegrupp. Fast antagligen inte. Dels är jag lite för slö för sånt, dels vet jag inte riktigt om det skulle funka ändå.
Nej. Nu ska rödbetsochädelostgratängen värmas. Ich bin hungrich.

 


5 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Tänkte väl det, att nu fantiserar du. Men så var det ju resor i böckernas värld, och då låter det mera rimligt. Själv är jag en mobbad tolvåring, med en kompis som är vampyr. Såg filmen först och läser boken nu.

Rödbetor och ädelost är verkliga delikatesser var för sig, tillsammans måste det vara rena drömmen.

Kommentar av imse

Jag gjorde det i omvänd ordning. Med boken&filmen alltså. Undrar vilket som var att föredra. Hade iofs glömt det mesta av boken när jag såg filmen, så den var spännande ändå :)
Läst Hanteringen av odöda förresten?
Hah, rödbetsäldelosten var supergod. Kanske blir nästa blogg en receptblogg…
Gott nytt år förresten!

Kommentar av ordsallad

Skönlitteratur är viktig i människovården. För människovårdaren inte minst som behöver få inblick i andras liv. När jag gick min utbildning på St Lukas så ingick en hel del skönlitteratur i kurslitteraturen. Det var ett bra grepp.

(ooops… nu var jag helt allvarlig alltså…)

Kommentar av kyrksyster

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!

Kommentar av Amlor

Kyrksyster:
Det håller jag med om, iaf om man tar den till sig. För man kan säkert läsa litervis med bra böcker utan att på ngt sätt bli en bättre människa också…

Amlor:
Och även till dig Bono! I efterskott.

Kommentar av ordsallad
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: