Institutet för Vardagsnära Upplevelser


Listig blogg
27 januari, 2008, 5:40 e m
Filed under: Bonjour tristesse

Utmaningar är knepigt. Jag har under en månad levt under en avsevärd mental press då jag borde skriva ihop en 7-punkts-önskelista, och nu kommer den till slut. (Nu ska det dessutom bli roligt att läsa utmanarnas listor som jag inte vågat läsa innan, det är ju lätt att bli påverkad och vilja sno ngn punkt…)
Jag är för övrigt inte helt säker på om jag ska tycka att sju önskningar är lite för få eftersom det finns en massa saker jag önskar, eller om man ska vara mkt tacksam för hela sju önskningar. (I praktiken är jag nog mest bitter över att de inte kommer att infalla.)

”Följande regler gäller: ”Det behöver inte vara realistiska önskningar eller materiella saker. Så här gör ni: Skriv en önskelista med sju önskningar. Motivera dem, kort eller långt. Tagga sju bloggare som ska göra detsamma.””

1. Frid och fred och snälla barn som inte svälter eller släpper ut koldioxid. Så har jag betat av det där obligatoriska.

2. Att läkarjobberiet ska funka. Dels att jag ska tycka det är kul och ha talang för det, dels att jag faktiskt ska kunna hjälpa folk. Förstås. Fast känner man att man misslyckas med det lär det ju iofs inte vara kul. Nåja. Den önskningen gäller fr.om. nästa vecka och 40 år frammåt.

3. Att folk blev snällare, mer ansvarstagande, empatiska, tänkte lite frammåt, lämnade bilen hemma och på det stora hela inte var så dumma i huvudet. Alternativt att jag fick lägre krav på folk.
Fast det är faktiskt inte alls så illa som det låter. Jag har lätt att tycka om människor men svårt att tycka om mänskligheten.

4. Att ha en sak ogjord. Jag har inga avsikter att skriva vad det var här, men det är utan tveksam det dummaste jag gjort. Det drabbade tyvärr inte bara mig, och definitivt inte mig hårdast. Förlåt.

Nu vet jag inte om jag vill så mycket mer, avdelningen saker-jag-inte-kan-göra-jättemycket-åt är slut. Följande tre blir som en slags diffusa och försenade nyårslöften jag önskar att jag kommer uppfylla. I praktiken blir det nog ngt mer halvhjärtat.

5. Göra mer saker. Träffa folk som jag nog skulle tappa kontakten med annars och inte hemmaslöa fullt så mycket som jag brukar. Fast jag ska hemslöa också, jodå. Det är ju en av mina stora hobbies.

6. Öka min prettokulturfaktor. Inte för sakens egen skull såklart, men när jag väl går på teater eller konstutställningar eller så brukar jag tycka det är roligt, men jag gör det på tok för sällan. Bättring herrnixon!
Dessutom ska jag läsa minst en bok av Heinrich Böll (Doktor Murkes samlade tystnad) och en av Eyvind Johnson (valfri).

7. Bli snäll(are). Mot Emma, kompisar, korridorare, föräldrar, patienter, små amfibier såsom lövgrodan, mot små tanter som ska över gatan, snällare i största allmänhet. Jag tror iofs att jag redan är tämligen snäll, fast det där är något man behöver jobba med. Tänka på.
Ordet snäll låter för övrigt fruktansvärt ocoolt. Det är bra. Världen vore sannerligen ett bättre ställe om folk var lite ocoolare.

Yeah. Jag klarade att skriva en lista.
Snart kommer en till. En lista på potentiella kvällskurser i universitetets regi.

Jag har nämligen identitetsproblem. Uppenbarligen är jag inte en riktig student längre, i nästa vecka börjar jag som sagt jobba. Man kanske kan tro att det inte framstår som alltigenom trevligt att påbörja det 40åriga kapitlet av livet som består av idogt arbete (med små små semsterpauser). Det gör det inte heller.

Hur som helst, i syfte att ignorera det uppenbara, ska jag läsa någon sorts kvällskurs och låtsas att jag fortfarande är student. (Egentligen, kanske det ska tilläggas, så läser jag nog mest en kvällskurs för att det är roligt och är väl inte helt missnöjd alls med att börja jobba även om jag uppenbart är mest konstruerad för att sitta och slöa och dricka te.) Fast med min patologiska beslutsångest är det inte lätt att välja. Plus att jag är lite sent ute.
Tänkbara kurser-lista:

Naturvetenskap och kön
Livsbetingelser i universum
Miljöetik
Världens tillstånd och individens ansvar: att leva inför andras lidande
Människan och naturen

Elvis är stor, men min beslutsångest är större. Skulle någon händelsevis ha läst ngn av kurserna och kan rekommendera / avråda från dem så skriv för all del en kommentar. (Det är inte frivilligt.)
Förmodligen blir det ngn av de 3 översta, om det inte är för sent att anmäla sig. Kanske blir det två av dem från början och ett avhopp.
Man får se.
Nu får man mat. (Om man lagar den.)

Tillägg 28/1:
Hah, jag verkar bli insläppt på åtminstone två av kurserna. Mohaha. De vet inte vad de ger sig in på.


16 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Välj du… det kan inte bli mer än fel!

Kommentar av kyrksyster

Som så ofta när jag väljer. Dock hoppas jag lite på att alla utom en ska bli inställda så jag slipper välja…

Kommentar av herrnixon

Aaah, ett litet Morranhjärta fröjdar sej. För att börja från slutet;Elvis är stor. Väl talat om the King. Och så lite från mitten: ( nee, jag räknade inte raderna ) Läs Doktor Murkes samlade tystnad. Den är söt. Den är underbar. Sen finns det en till om en tant som firar jul året om, minns inte vad den heter – den är också jättesöt. (Grupporträtt av dam har jag tyväääääärr inte orkat ta mig igenom, den var trist vill jag minnas. Eller nej, det vill jag inte.) Apropå människan och människor: Kunde inte sagt det bättre själv. När det gäller det lilla livet är jag optimist. När det gäller det stora tror jag det går åt helvete. För övrigt är du duktig som fått ihop listan. Jag fnular fortfarande. Tut, menar Morran

Kommentar av Morran

Det är om tanten jag har läst, det var därför jag blev så sugen på herr Murke!Spanar för övrigt ivrigt efter en förhoppningsvis kommande lista…

Kommentar av herrnixon

Ps. Strändernas svall rekommenderas. Samt Romanen om Olof. Eyvind Jonsson är suverän! Tut igen.

Kommentar av Morran

Det är ju det jag misstänker också, efter det lilla jag har läst. Vi får se vilken det blir, men det lutar åt Strändernas.Tuut.

Kommentar av herrnixon

Pixon. Vi ska göra chokladbollar, för även om du mest är gjord för att dricka te så är du även gjord för att äta chokladbollar. Det vet jag. En som sett dig i action vet vad hon talar om. Dessutom var det en fin lista, jag känner mig faktiskt lite blåst på pralinen för egen del, har man chansen att önska så borde man ju ta den. Jag menar, det ÄR ändå större chans att jag får tex en varghund än att det blir fred på jorden, så då kanske det är lika bra att önska det som faktiskt kan slå in.Men jag tänker då inte följa med på någon teater!

Kommentar av emma

1. Jag förnekar det inte ens. Jag har en alldeles speciell talang när det gäller chokladbollsätning.2. Jag tror det är störst chans att du får tex en tax. De verkar rätt vanliga, kanske finns det ett överskott. (En saluki är förstås också en möjlighet.)3. Nja, det hade jag nog inte trott heller.

Kommentar av herrnixon

1. Det här är ingen rekommendation, det är en åsikt, men det får duga! Go for livsbetingelser i universum, dvs det i särklass mest intressanta alternativet här (ur ett fullkomligen objektivt perspektiv naturligtvis…) 2. Sen kan man undra för sig själv hur bloggbyns eget svar på Dalai Lama ska kunna bli snällare? Du gör väl redan allt rätt? Ja, du framstår i alla fall så. Du kan till och med hålla en växt vid liv. Bara en sån sak! Jai guru Nixon om!

Kommentar av Ett herrans liv

1. Lydig som jag är tänker jag gå till den redan ikväll. Är man nördwannabe så är man.2. Givetvis är min blogg en försköning av den skabbiga verkligheten. Har jag inte nämnt att jag är en svartjobbande murare på drygt 40 som ägnar fritiden åt beskyddarverksamhet? Så det finns massor att jobba på! Den där killen som bloggen handlar om däremot är ju en skenhelig liten ”¤!”#¤!

Kommentar av herrnixon

Det var en väldigt trevlig önskelista. Dock tror jag inte att du kan få gjorda saker ogjorda, men annars kan du nog få mycket av det du önskar.Gå den där universumkursen! Vore intressant att läsa om det sen i bloggen.Ha det!

Kommentar av Imse Vimse

Jag hoppas sannerligen det, fast jag förhåller mig lite mer tveksam jag. Så att jag kan få glada överraskningar om inte annat. För övrigt var jag på första Universumkursen idag! Kanske blir det lite folkbildning i bloggen sen… :)

Kommentar av herrnixon

Inte ”Kurdisk litteratur” då? Sad face.

Kommentar av Tant Turban

Jag kollade faktiskt arabisk, men den gick dagtid. Kurder är ju diskriminerade, och så även av mig, uppenbarligen, eftersom jag inte övervägt det… :)

Kommentar av herrnixon

Fyran på din tänkta kurslista låter intressant.Ettan på önskningar undrar jag över. Elaka barn får ingen mat då? :)

Kommentar av Tyra Tok

Det tyckte jag också, fast tyvärr kommer jag nog inte att läsa den.Ang önskelistan tror jag att tanken är att alla barn ska få så mycket mat att de inte orkar vara elaka när de ätit upp. Typ.

Kommentar av herrnixon
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: