Institutet för Vardagsnära Upplevelser


Kamrat Växthuseffekt
30 juli, 2006, 11:12 e m
Filed under: Bonjour tristesse

 

Du har kanske lagt märke till att det finns något grönaktigt i utkanten av den trygga asfalterade världen där vi stadsdjur vanligen rör oss? Långa brunskrovliga stolpar som det hänger små gröna lappar på, små saker som surrar och piper.
Dom små lapparna kallas blad och allt det där gröna i allmänhet kallas ”natur”. Piper gör fåglar, till exempel ankan.

Man kan tycka att den där naturen är människans fiende eftersom så mycket ont kommer från den: fågelinfluensa, scouter och mygg är bara några exempel i mängden.  Från högerkonservativt håll hävdar till och med att det höga skattetrycket beror på naturen och endast kan åtgärdas med en stor ökning i fosfor och koldioxidutsläppen, t.ex. genom en ökad användning av stadsjeepar, men här är inte expertisen riktigt överens.

På grund av folks undermåliga kunskap om naturen blir dagens blogg en temablogg.
Tema: natur.

 

Naturtema 1: en effekt
Naturen är inte bara grön, den är varm också.
Och varmare blir den, detta på grund av Kamrat Växthuseffekten. Växthuseffekten är hed trevlig prick som lever och frodas på att schyssta typer som Du tar bilen till jobbet, inte sparar på elen. Amerikanerna är ännu duktigare, dom tar bilen även ännu kortare sträckor, exempelvis till badrummet när dom ska borsta tänderna.

Faktum är att växthuseffekten jobbar på så duktigt att klimatzonerna här i Sverige förskjuts norrut med en hastighet av ungefär 1 meter per timme. Jo, per timme.Dygnet runt, året runt.

Det innebär alltså att om du inte har råd med din årliga Greklandscharter kan du slå dig ned på en solstol och vänta här… efter 10 år är du i soliga Danmark, efter hundra år är du faktiskt ännu längre bort än ditt älskade Grekland, du är ända nere i Afrika, klimatmässigt.

Men jag rekommenderar dig ändå att ta planet söderut direkt. Dels för att du blir både varm och antar en charmigt hudcancerframkallande röd nyas snabbare, dels för att en flygplansresa släpper ut över hundra (100) gånger så mycket koldioxid per kilometer jämfört med till exempel tåg, och det skyndar ju på våra kära växthuseffekt ytterligare några centimeter.

 

Naturtema 2: en slända
Man kan tro att sländor är mest tråkiga och surrar. Då har man fel, sländor är roliga, verkligen jätteroliga. Det bör exempelvis nämnas att dom använder sina sex sländben som en håv när dom flyger för att fånga mindre djur (vanligen flugor och myggor). Det är ju verkligen humor det.

Men det är inte nog med det. Dom har även två ögonbollar bestående av 30 000 små facettögon på varje sida, samt tre punktögon i pannan att se i mörkret med. Tur för flicksländorna att genustänkandet slagit igenom så dom slipper eyeline:a alla.

Starrmosaiksländ-hanarna har tyvärr inte har kommit mycket längre i sin personliga mognad än t.ex. mänskliga  hanar. De är betydligt buffligare och har små revir där dom försöker vara creddiga och grymma mot andra hanar så dom får alla girl-sländorna där. Oftast går det tydligen dåligt.

 

Naturtema 3: en buske på madeira
På Madeira finns en manshög buske, släkting till det ädla svenska blåbärsriset, som det växer cylinderformade blåbär på. Av en händelse ska jag själv åka till Madeira på tisdag och inspektera den. Sedan ska jag skriva bloggar i massor om dessa cylinderformade bär. Jag förstår att du väntar med stor spänning på det.

(Och om du hade tänkt fråga: ja, givetvis tar jag tåget till Madeira.)

 

Nu ska jag packa. Du däremot ska tänka en stund på växthuseffekten, sländor och naturen i allmänhet.


9 kommentarer so far
Lämna en kommentar

jag vet en sak till om sländor: de är irriterande äclkliga, som insekter fast som fåglar…usch

Kommentar av it-girl

heja nixon.

Kommentar av emma

it-girl:jovisst är dom väldigt lömska. som liten blev jag biten av en slända tillochmed. den jäkeln.emma:hejja mig!

Kommentar av herrnixon

Att bli biten är en del av naturupplevelsen.

Kommentar av Hans Husman

Så sant. Jag hade bara inte upptäckt min masochistiska läggning då…

Kommentar av herrnixon

Scoutkompassen tog mig hit… stannar till och erbjuder min hjälp. Har du några fler funderingar om natur så är du välkommen till mig! Jag är nästan biolog kan man säga. =)/Miss M

Kommentar av miss mythos

Nu känner jag mig trygg. Ibland har jag funderingar kring tapirer som är lite krångliga…

Kommentar av herrnixon

Är det funderingarna som är krångliga eller självaste tapirerna? Om du upplever att det är tapirerna så kan du passa på att fråga vad som helst nu eftersom jag råkar vara en kokäkta stadstapir! Ibland har man tur!

Kommentar av MissMythos

Ibland har man tur ja. Verkligen! Fundering #1: kan man dressera tapirer? Fundering #2 gäller det här med att tapirer enbart bajsar när dom är i vatten. Det verkar gälla människor också, dom vill ofta ha vattenfyllda toalettstolar. Är människor en undergrupp till tapirerna? (Hah! skyll dig själv, det var du som erbjöd dig som tapirexpert).

Kommentar av herrnixon
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: